ЗБЕРЕЖЕМО ВРОЖАЙ ВІД ВОГНЮ!
Літо у розпалі. Для багатьох - це найкраща пора відпусток, канікул, відпочинку, розваг на природі, водоймах та ін. А для хліборобів - це найбільш відповідальна та гаряча пора року. Недарма, ще з давнини казали, що день у цей період рік годує. Адже хліб – це головне наше багатство.
Від того, як він буде зібраний і збережений, залежить чи буде в державі та кожного з нас на столі протягом року якісний та доступний за ціною хліб. Тому сьогодні дуже важливо не тільки зібрати врожай, але й зберегти його від небезпечного і підступного ворога – вогню.
Саме під час жнив та дозрівання зернових культур, різко підвищується небезпека виникнення пожеж на хлібних ланах, зернотоках, заготівельних пунктах та елеваторах. Дозрівша на полях хлібна маса, солома та стерня є дуже сухою і легкозаймистою, особливо в умовах сухої, спекотної погоди та вітру.
Невеличке джерело відкритого вогню може викликати велику пожежу і тоді результати багатомісячної напруженої праці багатьох людей пропадають миттєво, завдаючи при цьому величезних матеріальних збитків. Тому необхідно всім пам’ятати, що найменша людська необачність і легковажність може раптово призвести до пожежі та значної втрати врожаю.
Як засвідчує статистика, основними причинами виникнення пожеж на хлібних ланах та поблизу них, на зернотоках, заготівельних пунктах, елеваторах є: необережне поводження з вогнем при палінні, розведення та залишення без догляду багать поблизу хлібних полів, дитячі пустощі з вогнем, іскри, що вилітають із вихлопних труб двигунів.
Тому, щоб не допустити виникнення пожеж при дозріванні та збиранні врожаю необхідно суворо дотримуватися правил пожежної безпеки.
Пам’ятайте! Палити, розводити та залишати без догляду багаття, застосовувати будь-який відкритий вогонь на хлібних ланах полях і поблизу них, зернотоках, заготівельних пунктах, елеваторах, поблизу скирт соломи і сіна, спалювати стерню, пожнивні залишки на полях та поблизу них категорично забороняється!
ДІЇ ПРИ ВИНИКНЕННІ ПОЖЕЖІ
У всіх випадках виникнення пожежі треба негайно повідомити до пожежно-рятувального підрозділу за телефоном «101».
До приїзду рятувальників гасити вогонь наявними силами та первинними засобами пожежогасіння.
Для обмеження розповсюдження вогню, зону горіння необхідно обов’язково оборати.
Приступити до гасіння пожежі шляхом збиття полум’я або засипанням полум’я землею.
Після гасіння пожежі організувати спостереження спеціально виділеною групою людей до повної ліквідації усіх осередків горіння.
При виникненні пожежі на комбайні необхідно відключити молотарку, при нагоді вивести машину з масиву, заглушити двигун, відключити акумуляторні батареї і почати гасіння.
Для цього в першу чергу треба використати вогнегасники, закидати вогонь землею.