Все про ящур: ризики, симптоми, профілактика!
Ящур - це висококонтагіозне вірусне захворювання, яке вражає худобу і має значні економічні наслідки. Хвороба вражає велику рогату худобу, свиней, овець, кіз та інших парнокопитних тварин і має значний вплив на тваринництво та торгівлю.
З огляду на те, що в сусідній країні нещодавно був зафіксований випадок ящуру, а в Україні ця хвороба не фіксувалась 1988 року, просимо власників свійських тварин бути особливо уважними і здійснювати відповідні заходи, передбачені Інструкцією щодо профілактики та ліквідації захворювання тварин на ящур, затвердженої наказом Мінагрополітики від 07.08.2017 №431.
Серед клінічних ознак ящуру – везикули та ураження ротової порожнини, вимені, кінцівок, а також слиновиділення, кульгавість, знижена молочна продуктивність, лихоманка тощо.
Нагадуємо, що ящур – це вірусна хвороба, спільна для людей і тварин, що призводить до вибраковки всього поголів’я. Україна наразі є вільною від ящуру, проте в сусідніх країнах він фіксується.
Детальніше – у спільній з європейським проєктом EU4SaferFood інфографіці.
У разі підозри щодо наявності хвороби у свійських тварин необхідно негайно повідомити ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області: Адреса: 65042, Одеська обл., м. Одеса, вул. 7-ма Пересипська, 6
Тел.: (048) 716-13-01 Факс: (048) 716-13-01 e-mail: gu@odesa.consumer.gov.ua
URL: http://odesa.consumer.gov.ua/
Недопущення ящуру у приватних господарствах
Власники корів, кіз, свиней, та інших парнокопитних можуть убезпечити своє поголів’я від інфікування ящуром дотримуючись простих правил біобезпеки.
Адже ящуром тварина може інфікуватися від іншої дикої або свійського тварини (для щойно придбаної худоби необхідно забезпечити 30 денний карантин).
Також вірус ящуру може переноситись з кормами, на приладді, транспорті, взутті та одязі персоналу і, навіть, переноситись вітром.
У спільній з європейським проєктом EU4SaferFood інфографіці наочно зображені всі можливі шляхи зараження тварин ящуром.
Комерційні господарства мають дотримуватись закритого режиму роботи для убезпечення від ящуру
Закритий режим роботи комерційного господарства – надійний метод убезпечення поголів’я від низки інфекційних хвороб, зокрема ящуру.
Адже ящуром тварина може інфікуватися від іншої дикої або свійського тварини (для щойно придбаної худоби необхідно забезпечити 30 денний карантин).
Також вірус ящуру може переноситись з кормами, інвентарем, транспортом, на взутті та одязі персоналу і, навіть, переноситись вітром.
У спільній з європейським проєктом EU4SaferFood інфографіці наочно зображені всі можливі шляхи зараження ящуром.
Як убезпечити худобу від ящуру при транспортуванні
Для уникнення зараження поголів’я ящуром усі господарства мають дотримуватись закритого режиму роботи.
В процесі переміщення тварин також важливо вжити всі заходи, для уникнення контактів тварин, що можуть призвести до зараження вірусом ящуру.
У спільній з європейським проєктом EU4SaferFood інфографіці наочно вказані можливі шляхи зараження вірусом ящуру під час транспортування худоби.