Чогодарівська територіальна громада
Одеська область, Березівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Амброзія полинолиста – небезпека в період цвітіння.

Дата: 24.06.2024 09:17
Кількість переглядів: 164

    В Україні сезон цвітіння амброзії розпочинається в середині липня і триває аж до перших заморозків.

  Літня пора — час спекотної погоди, відпочинку та цвітіння рослин.  Але ось для тих, хто страждає на алергію, починається не найкращий період. Адже разом із теплом приходять й сезонні алергії, які спричиняє саме пилок квітів.  Особливо часто неприємні алергічні симптоми у людей викликає амброзія, що цвіте.

   Звідки взялася амброзія?  Амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia) потрапила до нас з Північної Америки, яка і є її батьківщиною. Вважається, що до Європи амброзія потрапила у 1873 році. Скоріше за все вона подорожувала "зайцем" у вантажах насіння червоної конюшини та інших сільськогосподарських культур. 

  На теренах України ця чужинка прописалася ще з початку минулого століття. Амброзія полинолиста належить до карантинних бур'янів, які завдають великої шкоди не лише сільському господарству, але й здоров'ю людини. Ця рослина надмірно висушує і виснажує ґрунти.

     Амброзія полинолиста — однорічна рослина, зовнішнім виглядом схожа на коноплю, а розмірами і формою листків нагадує полин гіркий (звідки й назва полинолиста). Бур’ян  заввишки 20 - 180 (250) см, з міцною кореневою системою, яка проникає в ґрунт до 4 метрів, зневоднюючи і виснажуючи його. Стебло і листя опушені.  Середня рослина продукує 30-40 тисяч насінин, а деякі екземпляри можуть і 100 тисяч. Не всі з них проростають на наступний сезон - деякі відкладаються про запас, формуючи насіннєвий банк. Ці "вкладення" надійно зберігаються у ґрунті до 10 років, але відомі експериментальні підтвердження проростання насіння після 40 років у стані спокою.

      Від амброзії не сховатися.

Одна рослина може утворити від 4 мільйонів до 10 мільярдів зерен пилку. Вони легко поширюються повітрям на десятки кілометрів. Пилок фіксували на висоті 5000 м над рівнем моря і на відстані до 160 км від найближчого місця зростання амброзії. Тобто іноді можна відчути алергічні прояви від цієї рослини, навіть якщо вона не росте у вашому місті чи селі.           

     Коли пилок амброзії потрапляє на слизову носа та бронхів, ці сполуки провокують імунну реакцію, яка й призводить до сльозотечі, підвищення температури тіла, різкого запалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів.

      Симптоми алергії на амброзію:

  • закладеність носа, чхання, свербіж;
  • почервоніння очей;
  • у тяжких випадках можуть виникати напади бронхіальної астми;
  • зниження працездатності;
  • погіршення сну;
  • тривалі проблеми зі шкірою;
  • проблеми з системою травлення.

    Щоби вберегтися, вразливим людям слід обмежити контакт з пилком у час масового цвітіння. У цьому допоможуть медичні маски та респіратори, уникання місць зі значними заростями амброзії (пустирі, будівельні майданчики, узбіччя доріг і  залізниць), зачинені вікна автомобіля під час подорожей ландшафтами з можливим зростанням рослини. Потрібно відмовитись від прогулянок за містом, по можливості не виходити з дому у спеку та у вітряну погоду. На вулиці користуйтеся сонячними окулярами. При поверненні додому рекомендується прийняти душ, промити ніс та очі.  Вдома регулярно проводити вологе прибирання,  випрану білизну не слід сушити на вулиці.   А у періоди, коли концентрація пилку найвища, варто навіть зачинити вікна помешкання.

  Чи можна боротися з амброзією? Оскільки  амброзія полинолиста розмножується тільки насінням, тому слід не допускати її цвітіння! Амброзію можна знищити механічно - просто вирвавши з коренем. Це особливо ефективно, якщо рослина росте довкола адміністративних будівель, дитсадків, шкіл, на присадибних ділянках та клумбах. Виривання рослини з коренем є найефективнішим способом боротьби з даним бур’яном.

   Боротися з амброзією надзвичайно складно, адже від самого початку пропустили її масове поширення. Один з варіантів - на короткий час засадити уражені землі озимими зерновими, адже в посівах ярих зернових північноамериканська гостя значно активніша.

      З кожним роком амброзія поширюється на нові території, утворюючи при цьому велику надземну масу і заглушує культурні посіви.  У силу цього, амброзія заслуговує найпильнішої уваги, як з боку державних служб, на які покладений контроль за її розповсюдженням, органів виконавчої влади, комунальних підприємств, установ та організацій усіх форм власності, так і з боку населення – власників особистих домоволодінь (господарств) та жителів багатоповерхових будинків.

    Можна боротися з амброзією хімічними методами, але тільки на обмежених площах. Обробку гербіцидами можна проводити на відстані не менше 1,5 км від населених пунктів.

     Варто двічі за сезон скошувати зарості амброзії: у період до цвітіння та за місяць після цього. Не можна косити її у травні-червні та у посушливий період без поливу.

     Закликаю усіх мешканців громади, суб’єктів господарювання, незалежно від форм власності, прийняти участь у виявленні, локалізації та ліквідації амброзії. Тільки спільними зусиллями можливо не допустити подальше поширення цього небезпечного карантинного бур'яну!

Фото без опису


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь