Чогодарівська територіальна громада
Одеська область, Березівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Кампанія декларування 2024: деякі питання-відповіді щодо подання або звільнення від подання декларації про майновий стан і доходи

Дата: 28.02.2024 11:19
Кількість переглядів: 54

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує, що з початку року розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році.

Статтею 67 Конституції України передбачено, що кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.

Порядок подання декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) та оподаткування доходів фізичних осіб встановлено розділом IV Податкового кодексу України (із змінами, далі – ПКУ).

Наведено деякі питання-відповіді щодо подання або звільнення від подання декларації про майновий стан і доходи у 2024 році:

Питання: Платник податку протягом 2023 року здавав в оренду власну квартиру іншій фізичній особі. Чи необхідно подавати декларацію?

Відповідь: Відповідно до п.п. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170 ПКУ якщо орендар є фізичною особою, яка не є самозайнятою особою, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку – орендодавець.

Платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів (п.п. 168.2.1. п. 168.2 ст. 168 ПКУ).

Отже, в даному випадку платник податку повинен подати податкову декларацію за наслідками 2023 року.

Питання: Платник податку у 2023 році відчужив корпоративні права товариства іншій фізичній особі. Чи необхідно подавати декларацію?

Відповідь: Відповідно до п.п. 170.2.1 п. 170.2 ст. 170 ПКУ облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку самостійно, окремо від інших доходів і витрат. Для цілей оподаткування інвестиційного прибутку звітним періодом вважається календарний рік за результатами якого платник податку зобов'язаний подати річну податкову декларацію, в якій має відобразити загальний фінансовий результат (інвестиційний прибуток або інвестиційний збиток), отриманий протягом такого звітного року.

Отже, в даному випадку платник податку повинен подати податкову декларацію за наслідками 2023 року.

Питання: Платник податку протягом січня-березня 2023 року працював за кордоном та отримував там зарплату. Чи необхідно подавати декларацію?

Відповідь: Відповідно до п.п. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 ПКУ у разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача, який зобов'язаний подати річну податкову декларацію.

Отже, в даному випадку платник податку повинен подати податкову декларацію за наслідками 2023 року.

Фото без опису

☎ Гаряча лінія ДПС: 0800 501 007

📲 Контакт-центр Податкової t.me/DPS_ContactCenter_bot

💻 Чат-бот ДПС «StopViolationBot» t.me/StopOverpriceBot

📱Мобільний застосунок «Моя податкова»

Android https://play.google.com/store/apps/details?id=my.tax.gov.ua

iOS https://t1p.de/lgu5a

🖥 Онлайн-навчання: https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya/

📧 Для оперативної комунікації з інститутами громадянського суспільства в органах ДПС діють комунікаційні податкові платформи: https://t1p.de/aq4sp

🔹 Підпишись на телеграм канал t.me/tax_gov_ua

🌐 Комунікаційна платформа Одещини: od.ikc@tax.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь