Чогодарівська територіальна громада
Одеська область, Березівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

“Українська - гарантія зміцнення державної єдності! Тож важливими залишаються питання підвищення якості викладання державної мови, зміцнення україноцентричного освітнього середовища, формування національної та громадянської ідентичності”, - зазначив

Дата: 15.09.2023 12:57
Кількість переглядів: 80

Фото без опису

Кожен вчитель має гарантувати українськомовне освітнє середовище!”

На цьому наголосив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, говорячи про пріоритетні завдання в освітній сфері та зважаючи на ті скарги, що почали надходити з нового навчального року.

💬“Серед основних завдань освіти в умовах воєнного стану - створення безпечного українськомовного середовища. Враховуючи стратегічне значення для української держави і майбутнього України, питання національно-патріотичного виховання, формування національної та громадянської ідентичності україноцентричного молодого покоління, забезпечення належного застосування української мови в освітньому процесі - украй ваговиті.

Саме тому Міністерство освіти і науки України має підготувати додаткові роз’яснення щодо розуміння терміну “освітній процес”, отже, застосування державної мови як під час безпосереднього викладання навчальних предметів і позакласної роботи, так і неформального спілкування на території закладу освіти”, - наголосив Тарас Кремінь.

За словами Уповноваженого, питання дотримання мовного закону в сфері освіти також потребує посиленого контролю і з боку керівників закладу освіти, і їх засновників. “Українська - гарантія зміцнення державної єдності! Тож важливими залишаються питання підвищення якості викладання державної мови, зміцнення україноцентричного освітнього середовища, формування національної та громадянської ідентичності”, - зазначив Тарас Кремінь.

ℹ️Нагадаємо, що відповідно законів України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” (ст. 21), “Про освіту” (ст. 7), “Про повну загальну середню освіту” (ст. 5 ) освітній процес в закладах освіти всіх рівнів має здійснюватися українською. Крім того, діють рекомендації Міністерства освіти і науки України (від 01.02.2018 № 1/9-74 "Щодо застосування української мови в освітній галузі" та від 17.09.2019 № 1-9-581 "Про застосування державної мови в освітньому процесі"), які потребують нагального оновлення та подальшого контролю за їх втіленням.

Станом на 11 вересня 2023 року до Уповноваженого надійшло 260 звернень громадян у сфері діяльності закладів освіти та надання освітніх послуг, що становить понад 10% від усіх зареєстрованих.

Міністерство освіти і науки України

УКРІНФОРМ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь