Чогодарівська територіальна громада
Одеська область, Березівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

В період  інтенсивного використання інсектицидів на посівах медоносних рослин виникає загроза  отруєння бджіл пестицидами, або хімічного токсикозу, що є  результатом грубих порушень правил і санітарних вимог  застосування пестицидів як сільгоспвиробн

Дата: 04.05.2023 09:27
Кількість переглядів: 83

 

 

                    В період  інтенсивного використання інсектицидів на посівах медоносних рослин виникає загроза  отруєння бджіл пестицидами, або хімічного токсикозу, що є  результатом грубих порушень правил і санітарних вимог  застосування пестицидів як сільгоспвиробниками так і пасічниками, які розміщують пасіки на присадибних ділянках та тих, що прибувають на кочівлю з вуликами. Токсикози бджіл виражаються в ослабленні бджолосімей, зниженні їх продуктивності  та масовій загибелі, що надає великих збитків бджолярам.

    Відповідно до статті 16 Закону України «Про бджільництво» «Перевезення (кочівля) пасік до медоносних угідь здійснюється відповідно до ветеринарно-санітарних правил за погодженням з  власниками або користувачами земельних ділянок».

                    Пасічники мають зареєструватися у сільській раді, об'єднаній територіальній громаді на території якої вони знаходяться, своєчасно інформувати як сільські ради, об'єднані територіальні громади так і сусідні господарства про місця перебування своїх пасік, а сільський голова та голова об'єднаної територіальної громади зобов'язаний попередити аграріїв, що на даній території розташована пасіка.

    Відповідно до статі 37 Закону України «Про бджільництво»  «Фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин, зобов'язані  не пізніше, ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких розташовані на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ.  При цьому повідомляється дата обробки, 

назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату».

                  Відповідно до  статті 38 Закону України «Про бджільництво»  «Порушення законодавства в галузі бджільництва тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законами України. Відповідальність за порушення законодавства в галузі бджільництва несуть особи, винні у:

     неповідомленні (приховуванні)    або    наданні   неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин; 

     порушенні технології вирощування рослин сільськогосподарського  та  іншого  призначення,  що  призвело  до погіршення умов у ареалах розселення бджіл».

                    Доводимо до відома, що відшкодування збитків в разі загибелі бджолосімей  здійснюється лише власникам зареєстрованих пасік. Вулики, які не занесені до державного реєстру на юридичному рівні – відсутні.

    Просимо відповідну інформацію довести до зацікавлених сторін які знаходяться на території Вашої територіальної громади.

 

Провідний спеціаліст

відділу захисту рослин,

фітосанітарної діагностики

та прогнозування                                                                                  Світлана Балута

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь