Чогодарівська територіальна громада
Одеська область, Березівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти Чогодарівської сільської ради

Дата: 27.03.2023 13:50
Кількість переглядів: 294

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти Чогодарівської сільської ради

  1. Найменування організатора громадського обговорення – Чогодарівська сільська рада Березівського району.
  2. Мета: врахування думки жителів Чогодарівської сільської ради щодо оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти.

         Відповідно до пункту 30 частини 1 статті 26, статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 78 Господарського кодексу України, пункту 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій», постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 2020 року № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів», Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій», Закону України «Про освіту», статті 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту» рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).

Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

Станом на березень  2023 року на території Чогодарівської сільської  ради функціонує 3 заклади загальної середньої освіти, в тому числі один ЗЗСО з дошкільним підрозділом (Чогодарівський ЗЗСО).У 2022/2023 навчальному році в закладах навчається 178 учнів у 22 класах. Середня наповнюваність класів складає 8. Розрахункова наповнюваність класів визначається з урахуванням кількості населення та щільності його проживання і є основною складовою у розрахунку субвенції з державного бюджету, яка передбачена на заробітну плату педагогічних працівників.

         Для закладів Чогодарівської громади середня наповнюваність у класі (розрахункова наповнюваність) складає 8. Для прикладу: середня наповнюваність учнів у класі по роках з урахуванням перспективи:

Назва освітнього закладу

2021/2022 н. р.

2022/2023 н. р.

2023/2024 н. р.

1

Бранкованівський ЗЗСО

6,8                  

6,6

6,3

2

Малігонівська початкова школа

5

6

6

3

Чогодарівський ЗЗСО

9,5

9,7

9,5

 

Значна видаткова частина бюджету Чогодарівської сільської ради використовується на забезпечення надання освітніх послуг. Заклади загальної середньої освіти  з нижчою фактичною наповнюваністю класів у порівнянні з розрахунковою є найбільш затратними комунальними установами (у перерахунку на одного учня).

Вартість утримання 1 учня у 2022-2023навчальному році по громаді – 81566,29  тис. грн.

     Різниця між річною вартістю навчання дитини у середньому та у класі малою кількістю учнів сягає кілька тисяч гривень: незалежно від кількості учнів, громада сплачує зі свого бюджету однакові кошти за опалення, електроенергію, воду і роботу технічного персоналу. Чим менше учнів – тим більша частка цих витрат припадає на кожного з них. Адже освітня субвенція виділяється з розрахунку на кожну дитину. Надмірні витрати на утримання малокомплектних закладів позбавляють можливості громади вкладатися у розвиток шкіл, які забезпечують більш високу якість освітніх послуг, крім того, додаткове фінансування в такому випадку буде виділено з коштів Чогодарівської сільської ради, що могли б бути спрямовані на розвиток інфраструктури, співфінансування проєктів тощо.

         Заходи оптимізації шкільної мережі планується провести з метою створення єдиного освітнього простору, раціонального використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб учнів та вихованців.  Відповідно до освітніх потреб населення та соціально-економічних умов Чогодарівської сільської ради необхідно розпочати процес оптимізації закладів загальної середньої освіти, результатом якого є створення опорної школи.  

         Статус опорного закладу дає можливість закладу освіти приймати участь в освітніх проєктах, де співфінансування з боку держави  складає 90 відсотків, що забезпечує належні санітарно-гігієнічні умови навчальних приміщень, ]далень, провести заходи протипожежної безпеки, покращити матеріально-технічну базу тощо.

         На розгляд громадськості виноситься проєкт рішення «Про оптимізацію закладів загальної середньої освіти Чогодарівської сільської ради Березівського району Одеської області».

До участі в  обговоренні запрошуються всі мешканці Чогодарівської сільської ради.

Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення – Висоцька Неля Веніамінівна телефон 0984035151.

ДЛЯ НАС ДУЖЕ ВАЖЛИВА ДУМКА КОЖНОГО З ВАС! Свої зауваження та пропозиції просимо подавати  до 30 березня 2024 року на поштову адресу: с.Чогодарівка, вул.Шкільна 1, на електронну пошту Чогодарівської сільської ради chogodarivka.sr@ukr.net.

Р І Ш Е Н Н Я  ХХІІІ сесія VІIІ скликання № 488 від  09 березня 2023 року Про оптимізацію мережі закладів загальної  середньої освіти Чогодарівської сільської ради (проєкт)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь