Чогодарівська територіальна громада
Одеська область, Березівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

В ОДЕСЬКІЙ ОВА, ПОПРИ ВІЙНУ, ПРАЦЮЮТЬ НАД РОЗВИТКОМ РЕГІОНУ ІЗ ЗАЛУЧЕННЯМ ДЛЯ ЦЬОГО НЕОБХІДНИХ РЕСУРСІВ ТА ІНВЕСТИЦІЙ

Дата: 24.01.2023 10:00
Кількість переглядів: 102

1 10В ОДЕСЬКІЙ ОВА, ПОПРИ ВІЙНУ, ПРАЦЮЮТЬ НАД РОЗВИТКОМ РЕГІОНУ ІЗ ЗАЛУЧЕННЯМ ДЛЯ ЦЬОГО НЕОБХІДНИХ РЕСУРСІВ ТА ІНВЕСТИЦІЙ

   Прес-служба

Чи є у іноземних інвесторів бажання вкладати кошти в одеський регіон попри війну?

В Департаменті інвестиційної та зовнішньоекономічної діяльності, міжнародного співробітництва і туризму Одеської ОВА зазначають, що через ризики, пов’язані з військовими діями глобальні інвестори поки що не готові розглядати нові проєкти в цілому в Україні. На жаль, не стала винятком в цьому контексті і Одещина: військова агресія росії поставила на паузу реалізацію іноземними інвесторами низки важливих проєктів у сфері транспорту, логістики, переробної промисловості та відновлювальної енергетики.

Проте, додають в Одеській ОВА, що допоки міжнародні інвестори в очікуванні закінчення війни – окремі компанії, які працюють на Одещині, вже розпочали реалізацію перспективних планів та вкладають кошти у логістику, перевантажувальні термінали та складські комплекси.

«Одеська область залишається перспективним ринком для співпраці і регіональна влада продовжує планувати інвестиції. Наприклад, в рамках диверсифікації експортної діяльності компанія  «Нібулон» завершує будівництво нового терміналу для перевалки зернових вантажів на Дунаї в місті Ізмаїл. У найближчих планах компанії Danube Logistics Group – будівництво складів підлогового зберігання в Ренійському порту. У вересні 2022 року Арцизькою міською радою укладено угоду щодо оренди земельної ділянки на якій заплановано будівництво виробничих потужностей зі зберігання та переробки зерна» – розповідає заступник директора Департаменту  інвестиційної та зовнішньоекономічної діяльності, міжнародного співробітництва і туризму Інна Беженар.

Ще одним яскравим свідчення довіри до регіональної влади та віри у перемогу України у війні з росією, є ухвалене рішення у вересні минулого року, групою компаній «RISOIL S.A.» (Швейцарія) щодо відновлення фінальних робіт з реалізації інвестиційного проєкту з будівництва двостороннього пірсу на стику двох причалів у Чорноморському морському порту із орієнтованим обсягом прямих іноземних інвестицій 40 млн доларів США.

2 10

«Зазначу, що цей масштабний проєкт інвестор був вимушений призупинити 24 лютого 2022 року на етапі монтажу технологічного устаткування» – додає Інна Беженар.  

Найбільш привабливими секторами регіональної економіки для залучення іноземного капіталу, як на сьогодні, так і в перспективі, є – транспорт, логістика, промисловість, альтернативна енергетика та IT сфера. І звичайно ж – агросектор! Оскільки забезпечення країн і людей продовольством виходить на перший план і стає однією із засадничих світових проблем, а попит на вітчизняне продовольство не зменшується, то відповідно й інвестиційна привабливість України в агросекторі набуває особливої ваги. Важливість і необхідність роботи Чорноморської Зернової Ініціативи – оцінив увесь світ. То ж залучення інвестицій та новітніх аграрних технологій, безперечно, дозволить зробити аграрний бізнес в Одеській області, значно ефективнішим і в рази прибутковішим.

3 8

«Щодо агропромислового комплексу, то тенденції мають змінитися з орієнтацією не лише на вирощування сільгоспкультур, а й підвищення рівня переробки в продукцію з доданою вартістю. І у цьому контексті, зокрема, може  бути задіяним механізм створення індустріальних парків, яким передбачено низку фіскальних пільг для їх резидентів. У минулому році наші спеціалісти надавали сприяння громадам щодо формування інвестиційних пропозицій, у тому числі зі створення індустріальних парків» – зазначає заступник директора Департаменту інвестиційної та зовнішньоекономічної діяльності ОВА Інна Беженар.

Зокрема, за її словами, вже підготовлено інвестиційну пропозицію щодо створення на території Суворівської громади в Ізмаїльському районі, на площі 17,3 гектар, індустріального парку «АгроТехнопарк «Буджак».

«Спеціалісти Департаменту продовжують роботу з формування оновленого Інвестиційного паспорту Одеської області в якому буде зібрана вся важлива інформація щодо якісного регіонального інвестиційного продукту, сформована на базі економічного та природно-ресурсного потенціалу кожної конкретної громади. Інвестиційний паспорт — це буде не звіт про громаду чи область в цілому, а інформація, розрахована на потенційних інвесторів, що повинна їх чимось «зачепити». Бо інтерес підприємця — отримати прибуток, інтерес громади — посилити власну спроможність. В подальшому Інвестиційний паспорт нашого регіону буде поширюватись серед зацікавлених вітчизняних та міжнародних бізнес-асоціацій, торговельних палат та дипломатичних представництв. Одеська обласна військова адміністрація спільно з громадами прагне подальшого розвитку регіону із залученням для цього необхідних ресурсів та інвестицій» –  наголошує  Інна Беженар. 

Тож що більше буде компаній, які прийдуть працювати в Одеську область, то швидше відновиться довоєнний рівень добробуту і почнеться перехід до поступового зростання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь