Чогодарівська територіальна громада
Одеська область, Березівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

НА ОДЕЩИНІ ЗАКЛАЛИ “КАПСУЛУ ЧАСУ” НА МІСЦІ МАЙБУТНЬОГО МЕМОРІАЛУ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ

Дата: 26.10.2021 09:28
Кількість переглядів: 420

Новини 

НА ОДЕЩИНІ ЗАКЛАЛИ “КАПСУЛУ ЧАСУ” НА МІСЦІ МАЙБУТНЬОГО МЕМОРІАЛУ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ

   Пресс служба

На місці запланованого скверу «Проти забуття» на Люстдорфської дорозі в Одесі, де в 1941 році румунсько-німецькі окупанти спалили в порохових складах близько 25 000 чоловік, пройшла меморіальна церемонія, присвячена річниці цих трагічних подій.

Відбулася закладка капсули часу на місці майбутнього меморіалу жертвам Голокосту 1941 року з посланням для наступних поколінь: «Страждання, які неможливо виміряти, не можуть бути вилікувані, тому ми схиляємо наші голови у покорі і соромі і беремо на себе зобов’язання, яке звучить: ніколи знову!».

 

На заході пам’яті були присутні: заступник голови Одеської ОДА Світлана Фабрикант; Одеський міський голова Геннадій Труханов; директор відділу Східної Європи Центру ліберальної сучасності пані Марілуіза Бек; Надзвичайний і Повноважний Посол ФРН в Україні пані Анка Фельдхузен; державний секретар МЗС Румунії, спеціальний представник з питань боротьби з антисемітизмом пан Олександру Віктор Микула; спеціальний представник МЗС ФРН зі зав’язків з єврейськими організаціями, пам’яті Голокосту, боротьби з антисемітизмом і міжнародних справ сінті та рома пані Міхаела Кюхлер; голова Одеської регіональної асоціації євреїв – колишніх в’язнів гетто і нацистських концтаборів Роман Шварцман, а також дипломати, представники органів влади, єврейської громади, жителі мікрорайону.

«Весь світ знає про трагедію Бабиного яру і мало хто знає про наш, одеській “Бабий яр”: 16 жовтня фашисти увійшли до Одеси і з вечора того ж дня почалися карательні операції. Із загальної цифри 25000 більшість ні в чому не винні жінки і діти – і близько 3 тисяч військовослужбовців, усі вони були спалені в порохових складах на Люстдорфської дорозі. Голокост – сакральне зло такого масштабу і жаху, що стоїть осторонь від інших відомих до цього подій. Сьогодні й завжди завданням номер один, для кожного з нас, має бути недопущення будь-яких проявів ксенофобії, антисемітизму та расизму, і трагедія, яка сталася майже 80 років тому в Одесі – це страшний злочин, що слугує попередженням усім нащадкам” – наголосила заступник голови Одеської ОДА Світлана Фабрикант.

Створення меморіалу і благоустрій скверу проводяться за підтримки Німеччини, куратор проекту – керівник відділу Східної Європи Центру ліберальної сучасності Марілуіза Бек.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь