Чогодарівська територіальна громада
Одеська область, Березівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами

Дата: 16.06.2021 10:39
Кількість переглядів: 1357

17 червня відзначається міжнародною спільнотою як Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами.

У цей день у 1994 році в м. Париж було прийнято Конвенцію ООН про боротьбу з опустелюванням (КБО), яка сьогодні відзначає своє 27-річчя.

У рамках КБО опустелювання розглядається як деградація земель під впливом будь-яких природних чи антропогенних чинників, а не утворення пустель як таких.

Саме тому членами КБО є 196 країн світу, включаючи Україну.

Є лише три речі, які необхідно знати про Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами.Йдеться не тільки про піски; це не ізольована проблема, яка може непомітно зникнути; і це не чужа проблема.

Йдеться про відновлення і захист шару землі, що займає лише 1/3 її поверхні, але може або зменшити або загострити обопільну кризу, що загрожує біорізноманіттю та клімату.

Щорічно людство продовжує втрачати 12 мільйонів гектарів земель та 75 мільярдів тон родючих ґрунтів, на яких можна було б отримувати 20 млн тон зерна. Від опустелювання деградації земель та посух безпосередньо страждають близько 1,5 мільярдів людей, а від нестачі води - до 40 % населення земної кулі. Щохвилини у світі деградує 10 га ґрунтів; опустелювання зазнають 23 га земель; емісія вуглецю підвищується на 6150 тон; від голоду вмирає 16 людей, з яких 12 дітей.

Згадані проблеми є надзвичайно гострими в Україні. Водною та вітровою ерозією уражені близько 57 відсотків території країни; понад 12 відсотків земель страждають від підтоплення. За різними критеріями забрудненими є близько 20 відсотків українських земель. Щороку фіксується майже 23 тис. випадків зсувів.

Основними напрямками у розвитку агросистем мають стати біологічні системи землеробства, впровадження меліоративної і агроландшафтної організації території, но¬вих технологій вирощування сільськогосподарських культур (у тому числі ґрунтозахисних та енергозберігаючих), проведення робіт з вилучення з ін¬тенсивного обігу малопродук¬тивних і ерозійно-небезпечних земель.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь